De Praatcast

Victor Chevallier

Op zijn 17de is hij er bij toeval achter gekomen dat hij niet meer stotterde als hij een microfoon voor zich had. Sterker: hij bleek een warme stem te hebben. Het veranderde zijn leven. 

Naast zijn dagelijks werk voor het Transitie Instituut houdt hij als geïnteresseerd mens ook graag alle maatschappelijke ontwikkelingen bij. 

Na een carrière op de radio in de roerige jaren 80 en 90 bij Delta Radio en Keizerstad had hij eigenlijk afscheid genomen van radio en ging een andere carrière opbouwen: met mensen. 

Victor is altijd al gek geweest op mensen, mensen met een verhaal. Elke dag werkt hij nu al meer dan 20 jaar als trainer, coach, mediator en consultant. En eigenlijk neemt hij dagelijks interviews af, bevraagt mensen, is oprecht geïnteresseerd in zijn cliënten en opdrachtgevers en hun inspirerende of belemmerende overtuigingen. 

Na een zoveelste vakantie in de VS waar talkradio zo’n beetje is uitgevonden, kreeg het oude radiovirus hem weer in zijn greep. Dit heeft zich in 2018 blijkbaar gemuteerd naar een podcastvirus. Gelukkig zijn er virussen waar je niet van af hoeft. Hij is trouwens al die jaren nooit echt gestopt met het inspreken van teksten. 

Inmiddels heeft hij veel minder haar en vijfendertig jaar ervaring. En vraagt hij door waar anderen stoppen. Victor is trouwens de initiatiefnemer van De Praatkast.  

 

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen is bekend als presentator van de NPO-talkshow ‘Op1‘ die hij samen met Carrie ten Napel presenteert. Eerder werkte Charles vele jaren vanuit Washington als Amerika-correspondent voor de NOS.
De journalist is bij het 50-jarig jubileum van het NOS Journaal gekozen als de ‘Beste Correspondent’ die de nieuwsrubriek ooit had.
De afgelopen 25 jaar heeft Groenhuijsen meerdere boeken geschreven en geeft hij lezingen, met name over de Verenigende Staten en over optimisme. Zijn laatste boek heet dan ook ‘Optimisten hebben de hele wereld’.

Voor De Praatkast is Charles actief met een tweetal reeksen: allereerst The Greenhouse Effect, een wekelijks gesprek met Victor Chevallier over de laatste ontwikkelingen in de presidentsverkiezingen in Amerika. Charles Groenhuijsen is hier mister Greenhouse.

En in Optimopraat geeft Charles Groenhuijsen als rasoptimist meer dan 100 ‘tipping points’: Dingen die juist heel goed gaan in de wereld.

 

Ingrid Perez

In het prille begin van haar carrière heeft ze de opleiding bij de Veronica Radioschool gedaan, want Ingrid Pérez is vanaf geboorte radiomaker in hart en nieren. De eerste professionele stapjes in de radiowereld deed ze bij FunX, aangenomen na een try-out. Ochtendshows, eigen programma’s, noem het op en Ingrid heeft het al gedaan. Behalve van FunX ken je haar van Kink FM, KX Radio, 3FM en Q-music. 

Nu is ze toe aan programma’s maken met meer inhoud. Ze wil in haar huidige fase meer maatschappijkritisch zijn en aandacht geven aan haar journalistieke talent. Vandaar dat ze bij De Praatkast zich nu als een vis in het water voelt, zowel samen met Victor in de duo presentatie als met haar eigen podcastseries. 

Remco Rutten

Vanuit een technische belangstelling begon Remco in zijn tienerjaren een radiozendertje te bouwen. Maar als snel kreeg hij hierbij ook de smaak te pakken van het maken van radioprogramma’s en het samenwerken in een leuk team. Creativiteit en plezier gaan hier hand in hand. 
 
Die parallel zit ook in het werk van Remco als adviseur ict en internet voor onderwijs. Aanvankelijk ging het erom de nieuwste technieken goed aan de praat te krijgen. Maar uiteindelijk telt voor de ict-manager en bestuurder van een onderwijsinstelling de beleving en de ervaring van de ict-gebruiker. En daar kom je alleen achter via goede gesprekken. 
 
In 2016 kreeg Remco de smaak te pakken om nog meer als gespreks- en discussieleider actief te zijn en later ook als dagvoorzitter voor kleine en grote conferenties. Hier komen opeens zaken bij elkaar, want de radio-ervaring uit de jaren 80 en 90 blijkt in deze rollen goed van pas te komen. En dus is nu De Praatkast de logische volgende stap.

Martijn Adelmund

Martijn Adelmund is schrijver, dichter en boekenvakker in hart en nieren. In de afgelopen twintig jaar werkte hij op alle mogelijke manieren met boeken en media. Zo stond hij in de boekhandel, was hij redacteur bij AW Bruna en Meulenhoff-Boekerij en later zelf uitgever. Hij schreef meerdere boeken en was de stadsdichter van Wageningen. Nu leert hij het uitgeef- en tekstschrijfvak aan anderen, als leraar aan de Hogeschool van Amsterdam.

Zijn fascinatie ligt bij het blootleggen van doorgaans verborgen verhalen. In zijn laatste boek De Wolffs Bestiarium (2019), gaf hij de lezer bijvoorbeeld een kijkje in de wereld van een universiteitsbibliotheek.

Voor De Praatkast interviewt hij mensen die actief zijn in het boekenvak, en vraagt hij hen om tips voor een breed publiek. Dit programma heet Het Boekenhuis.

Reinier Van Den Berg

Reinier van den Berg is al sinds 1989 weerman bij RTL en is daarmee de langst presenterende weerpresentator van Nederland. Op zijn zevende wilde hij al weerman worden, Reinier is dus eigenlijk echt geworden wat hij vroeger wilde worden.

In de loop der jaren heeft Reinier zich gespecialiseerd in klimaatverandering en heeft bij De Praatkast zijn eigen podcastreeks: Klimaatpraat.

Victor Chevallier gaat wekelijks in gesprek met Reinier over de komende ingrijpende veranderingen in het klimaat, maar ook de kansen die dat biedt!
Hij vertelt over ijstijden, CO2 uitstoot, het broeikaseffect, klimaatscenario’s en oplossingen. Kortom: jouw toekomst op onze prachtige planeet.

Karin Hosmus

Karin Hosmus is bedrijfsarts en extern vertrouwenspersoon. Dagelijks adviseert ze patiënten en bedrijven. Na haar studie bedrijfsgeneeskunde is zij bij een grote landelijke arbodienstverlener gaan werken.
Sinds 1 januari 2008 is ze als zelfstandig bedrijfsarts werkzaam en heeft ze Hosmus Synergie opgericht. In haar werk streeft ze naar een win-win situatie met haar opdrachtgevers en vind het belangrijk om korte lijnen te houden tussen de werknemer en de werkgever.
Eigenlijk neemt ze in haar dagelijkse werk als bedrijfsarts ook interviews af. Ze bevraagt mensen, is oprecht geïnteresseerd in haar patiënten en opdrachtgevers en hun inspirerende of belemmerende overtuigingen.

Sinds 2018 is ze door Victor Chevallier besmet met het oude radiovirus. Dit heeft zich nu blijkbaar gemuteerd naar een podcastvirus. Zelfs als arts heeft ze hier geen remedie tegen.
Gelukkig zijn er virussen waar je niet van af hoeft. Met veel plezier interviewt ze en presenteert ze samen met Victor Chevallier Adviezen voor je Kiezen. Alsof presenteren haar tweede natuur is.

MEDEWERKERS

VICTOR CHEVALLIER

INITIATIEFNEMER en HOST

MAARTEN ROBRECHT

MARKETING

BAGGIO

AUDIOBEWERKING EN VORMGEVING

NICOLE RINTJEMA

Website en Social Media

HOSTS

MARTIJN ADELMUND

HOST | HET BOEKENHUIS

INGRID PéREZ

HOST | KORTSLUITING

VIOLA HOLT

GASTHOST | PARA-NORMAAL OF NIET?

THOMAS WOOLTHUIS

GASTHOST | PARA-NORMAAL OF NIET?

REMCO RUTTEN

HOST | OVER CIRCULAIR

JOLANDA KWAKMAN

HOST | OVER CIRCULAIR

REINIER VAN DEN BERG

HOST | KLIMAATPRAAT

CHARLES GROENHUIJSEN

HOST | THE GREENHOUSE EFFECT

VRIJWILLIGERS

JAIMEY KLAASSEN

REDACTIE EN TEKSTEN

THIJS BARENDRECHT

REDACTIE EN TEKSTEN

Anne Elke van der Molen

Redactie en Teksten

MIRANDA VAN ERVEN

Redactie

ROBIN BAKKENES

Redactie

PAUL VAN KEMPEN

Redactie

KOEN DE VETTE

PODCAST HOST | TALENTPRAAT