De Praatcast

Victor Chevallier

Op zijn 17de is hij er bij toeval achter gekomen dat hij niet meer stotterde als hij een microfoon voor zich had. Sterker: hij bleek een warme stem te hebben. Het veranderde zijn leven. 

Naast zijn dagelijks werk voor het Transitie Instituut houdt hij als geïnteresseerd mens ook graag alle maatschappelijke ontwikkelingen bij. 

Na een carrière op de radio in de roerige jaren 80 en 90 bij Delta Radio en Keizerstad had hij eigenlijk afscheid genomen van radio en ging een andere carrière opbouwen: met mensen. 

Victor is altijd al gek geweest op mensen, mensen met een verhaal. Elke dag werkt hij nu al meer dan 20 jaar als trainer, coach, mediator en consultant. En eigenlijk neemt hij dagelijks interviews af, bevraagt mensen, is oprecht geïnteresseerd in zijn cliënten en opdrachtgevers en hun inspirerende of belemmerende overtuigingen. 

Na een zoveelste vakantie in de VS waar talkradio zo’n beetje is uitgevonden, kreeg het oude radiovirus hem weer in zijn greep. Dit heeft zich in 2018 blijkbaar gemuteerd naar een podcastvirus. Gelukkig zijn er virussen waar je niet van af hoeft. Hij is trouwens al die jaren nooit echt gestopt met het inspreken van teksten. 

Inmiddels heeft hij veel minder haar en vijfendertig jaar ervaring. En vraagt hij door waar anderen stoppen. Victor is trouwens de initiatiefnemer van De Praatkast.  

HENK KROL

Henk Krol studeerde psychologie in Amsterdam, maar werd journalist, politicus en horeca-ondernemer. Als journalist maakte hij radio- en tv-programma’s en schreef hij onder meer voor De Telegraaf, HP/DeTijd en werd bekend als hoofdredacteur van de Gaykrant. In die functie was hij de eerste Nederlander die schreef over Aids, stond hij wereldwijd aan de wieg van de openstelling van het burgerlijk huwelijk en was hij de initiator van de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis.

Henk Krol won diverse journalistieke en emancipatieprijzen en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gedurende zijn politieke periode werkte Henk Krol acht jaar lang als fractievoorlichter voor de VVD in de Tweede Kamer, onder meer voor Hans Wiegel, Ed Nijpels, Neelie Kroes, Haya van Someren en Erica Terpstra. Daarna was hij negen jaar lang fractievoorzitter.

Na zijn Haagse carrière begon hij samen met zijn partner Aldo Koning een B&B in de bossen tussen Best en Son (bij Eindhoven).

Voor De Praatkast doet hij elke twee weken verslag van de vele belevenissen met de gasten in hun verblijf.

Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen is bekend als presentator van de NPO-talkshow ‘Op1‘ die hij samen met Carrie ten Napel presenteert. Eerder werkte Charles vele jaren vanuit Washington als Amerika-correspondent voor de NOS.
De journalist is bij het 50-jarig jubileum van het NOS Journaal gekozen als de ‘Beste Correspondent’ die de nieuwsrubriek ooit had.
De afgelopen 25 jaar heeft Groenhuijsen meerdere boeken geschreven en geeft hij lezingen, met name over de Verenigende Staten en over optimisme. Zijn laatste boek heet dan ook ‘Optimisten hebben de hele wereld’.

Voor De Praatkast is Charles actief met een tweetal reeksen: allereerst The Greenhouse Effect, een wekelijks gesprek met Victor Chevallier over de laatste ontwikkelingen in de presidentsverkiezingen in Amerika. Charles Groenhuijsen is hier mister Greenhouse.

En in Optimopraat geeft Charles Groenhuijsen als rasoptimist meer dan 100 ‘tipping points’: Dingen die juist heel goed gaan in de wereld.

RENÉ DIEKSTRA

René Diekstra is een van de meest productieve Nederlandse psychologen. Diekstra was van 1978-1997 hoogleraar psychologie aan de Universiteit Leiden, van 2004-2012 hoogleraar psychologie aan de University College Roosevelt (onderdeel van de Universiteit van Utrecht) en van 2002-2018 tevens lector Jeugd en Opvoeding aan de Haagse Hogeschool. Hij was voorts een aantal jaren werkzaam bij de Wereld Gezondheids Organisatie in Geneve waar hij internationaal toegepaste programma’s ontwikkelde voor de bevordering van geestelijke gezondheid en preventie van zelfdestructief gedrag. Op dat gebied ontving hij de hoogste internationale wetenschappelijke onderscheiding, de Stengel Award. Behalve als onderzoeker en docent is hij ook nog altijd actief als publicist. onder andere als columnist voor meerdere dagbladen, waaronder het Algemeen Dagblad.
Zijn meest recente publieksboek (nov. 2020) In gesprek met je ouders. Handleiding voor je belangrijkste interview, blijkt opnieuw een bestseller. Hij publiceerde ook een in binnen- en buitenland hooggeprezen psychologisch-historische roman getiteld De macht van een maitresse: hoe passie en politiek de laatste prins fataal werden.
Voor De Praatkast is hij de host van Psychosofie, een populaire podcastserie over toepassing van psychologie en filosofie in de dagelijkse praktijk.

Reinier Van Den Berg

Reinier van den Berg is al sinds 1989 weerman bij RTL en is daarmee de langst presenterende weerpresentator van Nederland. Op zijn zevende wilde hij al weerman worden, Reinier is dus eigenlijk echt geworden wat hij vroeger wilde worden.

In de loop der jaren heeft Reinier zich gespecialiseerd in klimaatverandering en heeft bij De Praatkast zijn eigen podcastreeks: Klimaatpraat.

Victor Chevallier gaat wekelijks in gesprek met Reinier over de komende ingrijpende veranderingen in het klimaat, maar ook de kansen die dat biedt!
Hij vertelt over ijstijden, CO2 uitstoot, het broeikaseffect, klimaatscenario’s en oplossingen. Kortom: jouw toekomst op onze prachtige planeet.

John T. Knieriem

Van kinds af aan gek van radio. Luisterde stiekem in bed naar Het Oog op Morgen en BBC World Service. Later aan de slag bij de lokale Omroep in Vlaardingen en free lancer. Als brutale razende reporter met zijn wilde haren altijd op zoek naar nieuws en onrecht. Werd uiteindelijk ondernemer met een hostingbedrijf. Maar bleef ook altijd schrijven bloggen en presenteren. Uiteindelijk nu weer terug bij de oude liefde. Maar zonder haar en iets wijzer en nog immer nieuwsgierig en via het medium van deze tijd: de podcast.

In het Geheugenpaleis gaat John samen met historicus Han van der Horst  in gesprek over actuele kwesties.  Kun je wat met het verleden om landen, volkeren, oorlogen, opstanden, politici, opstandelingen, idealisten of gewone boeven beter te begrijpen?   Luister naar John en Han. Oordeel zelf want dát is de uiteindelijke bedoeling van die twee.

Han van der Horst

Han van der Horst is historicus. Hij publiceerde  een aantal succesvolle boeken. De meest recente zijn Nepnieuws, een Wereld van Desinformatie en Zwarte Jaren, Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

De actualiteit fascineert Han net zo goed als het verleden: hij bedrijft  al een halve eeuw journalistiek. Meer dan dertig jaar werkte hij bij de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Onderwijs. Daar deed hij een afkeer op van navelstaarderij en provincialisme. In Barcelona las Han  eens de volgende uitspraak: “Men moet goed geworteld zijn in zijn eigen identiteit om kosmopoliet te kunnen zijn”. Dat heeft hij altijd onthouden. 

In het Geheugenpaleis gaan John Knieriem en Han van der Horst  in gesprek over  actuele kwesties.  Kun je wat met het verleden om landen, volkeren, oorlogen, opstanden, politici, opstandelingen, idealisten of gewone boeven beter te begrijpen?   Luister naar John en Han. Oordeel zelf want dát is de uiteindelijke bedoeling van die twee.

Ingrid Perez

In het prille begin van haar carrière heeft ze de opleiding bij de Veronica Radioschool gedaan, want Ingrid Pérez is vanaf geboorte radiomaker in hart en nieren. De eerste professionele stapjes in de radiowereld deed ze bij FunX, aangenomen na een try-out. Ochtendshows, eigen programma’s, noem het op en Ingrid heeft het al gedaan. Behalve van FunX ken je haar van Kink FM, KX Radio, 3FM en Q-music. 

Nu is ze toe aan programma’s maken met meer inhoud. Ze wil in haar huidige fase meer maatschappijkritisch zijn en aandacht geven aan haar journalistieke talent. Vandaar dat ze bij De Praatkast zich nu als een vis in het water voelt, zowel samen met Victor in de duo presentatie als met haar eigen podcastseries. 

Max Veldhuis

Hij kon pas net praten of hij begon de verschillende automerken al op te noemen. De passie voor auto’s zat er bij Max Veldhuis al van jongs af aan in. Later bleek hij ook een gevoel voor taal te hebben. Na een omweg via een studie rechten besloot hij zich te richten op de journalistiek en daar zijn werk van te maken. Max zit momenteel in de afrondende fase van zijn studie journalistiek op Hogeschool Windesheim en werkt daarnaast als freelance journalist voor meerdere opdrachtgevers, waaronder AutoWeek. Daar schrijft hij over het dagelijkse nieuws in de auto-industrie, maar ook over allerlei automobiele curiosa. Naast zijn specialisatie is Max ook maatschappelijk geïnteresseerd, met name in de internationale politiek. Naast de geschreven journalistiek bewandelt Max nu ook een ander pad: de podcast. Voor De Praatkast presenteert hij ‘Max’ Autocast’, een reeks die gaat over auto’s en de toekomst van individuele mobiliteit. Iedere aflevering behandelt hij een ander thema en gaat hij hierover met een passende gast uit de auto-industrie of de mobiliteitssector in gesprek. Het doel? Een inkijkje geven waar individuele mobiliteit in de toekomst naartoe beweegt en hoe de sector daar nu mee omgaat.

Raymond Lorié

Mensen vatten Raymond vaak in één woord samen: authentiek. Raymond Lorié begon op zijn zesde op zolder met zijn eigen theater waar hij met de bandrecorder van zijn vader al aan het oefenen was met zijn stem.
In dertig jaar heeft hij zich ontwikkeld als veelgevraagde stem en voice-over, allround presentator en videoproducent.

Check ook:
LORIE PRODUCTIONS

Raymond is volledig in zijn natuurlijke element achter de microfoon, op de bühne, op televisie en op de radio. Van commercials en voice-overs tot productpresentaties, evenementen, congressen en beurzen.
Zijn stemgeluid trekt gelijk de aandacht, hij luistert actief en zijn manier van interviewen en presenteren kenmerkt zich door energie, betrokkenheid, respect, humor en een positieve uitstraling.

Eerder is hij onder andere actief geweest voor SBS6, RTL4, BNR Nieuwsradio, Radio Noordzee en Omroep Gelderland.
Bij de Praatkast is hij nu niet alleen de vaste voice-over & ‘station-voice’, maar maakt hij met zijn radiomaatje Chris Wolters specifieke podcastseries en de vaste podcast “C & R”.

Chris Wolters

Spelen, experimenteren en werken met woorden, beeld en geluid. Dat loopt als een rode draad door het werkzame en het privéleven van Chris Wolters, noorderling. Van korte schriftelijke teksten tot en met uitputtende interviews, van diepgravend artikel tot korte column. Steeds opnieuw is daar die drijfveer om anderen deelgenoot te maken van andere gedachten, nieuwe ideeën, opmerkelijke standpunten, afwijkende inzichten, sterke verkoopargumenten en zo meer. Over die carrière gesproken, die strekt zich uit van het accent op educatie in de 80er jaren, Pr en voorlichting in de 90er jaren, televisieproductie bij Endemol na 2000. Vervolgens hield hij zich onder meer bezig met korte en lange teksten, serieus en soms minder serieus, zo vanaf ongeveer 2010. Daarbij deed hij radiowerk (landelijk, regionaal, lokaal), organisatie van events, reportages en toneel. “Over al die dingen kunnen we het hebben als we elkaar spreken over wensen en mogelijkheden.” meent Chris Wolters. Want voor hem staat als een paal boven water: “Het meeste van mensen haal je uit persoonlijke contacten, zo blijkt uit ervaring steeds weer.” Bij de Praatkast maakt hij samen met zijn radiomaatje Raymond Lorié  specifieke podcastseries en de vaste podcast “C & R”.

Remco Rutten

Vanuit een technische belangstelling begon Remco in zijn tienerjaren een radiozendertje te bouwen. Maar als snel kreeg hij hierbij ook de smaak te pakken van het maken van radioprogramma’s en het samenwerken in een leuk team. Creativiteit en plezier gaan hier hand in hand. 
 
Die parallel zit ook in het werk van Remco als adviseur ict en internet voor onderwijs. Aanvankelijk ging het erom de nieuwste technieken goed aan de praat te krijgen. Maar uiteindelijk telt voor de ict-manager en bestuurder van een onderwijsinstelling de beleving en de ervaring van de ict-gebruiker. En daar kom je alleen achter via goede gesprekken. 
 
In 2016 kreeg Remco de smaak te pakken om nog meer als gespreks- en discussieleider actief te zijn en later ook als dagvoorzitter voor kleine en grote conferenties. Hier komen opeens zaken bij elkaar, want de radio-ervaring uit de jaren 80 en 90 blijkt in deze rollen goed van pas te komen. En dus is nu De Praatkast de logische volgende stap.

Martijn Adelmund

Martijn Adelmund is schrijver, dichter en boekenvakker in hart en nieren. In de afgelopen twintig jaar werkte hij op alle mogelijke manieren met boeken en media. Zo stond hij in de boekhandel, was hij redacteur bij AW Bruna en Meulenhoff-Boekerij en later zelf uitgever. Hij schreef meerdere boeken en was de stadsdichter van Wageningen. Nu leert hij het uitgeef- en tekstschrijfvak aan anderen, als leraar aan de Hogeschool van Amsterdam.

Zijn fascinatie ligt bij het blootleggen van doorgaans verborgen verhalen. In zijn laatste boek De Wolffs Bestiarium (2019), gaf hij de lezer bijvoorbeeld een kijkje in de wereld van een universiteitsbibliotheek.

Voor De Praatkast interviewt hij mensen die actief zijn in het boekenvak, en vraagt hij hen om tips voor een breed publiek. Dit programma heet Het Boekenhuis.

Karin Hosmus

Karin Hosmus is bedrijfsarts en extern vertrouwenspersoon. Dagelijks adviseert ze patiënten en bedrijven. Na haar studie bedrijfsgeneeskunde is zij bij een grote landelijke arbodienstverlener gaan werken.
Sinds 1 januari 2008 is ze als zelfstandig bedrijfsarts werkzaam en heeft ze Hosmus Synergie opgericht. In haar werk streeft ze naar een win-win situatie met haar opdrachtgevers en vind het belangrijk om korte lijnen te houden tussen de werknemer en de werkgever.
Eigenlijk neemt ze in haar dagelijkse werk als bedrijfsarts ook interviews af. Ze bevraagt mensen, is oprecht geïnteresseerd in haar patiënten en opdrachtgevers en hun inspirerende of belemmerende overtuigingen.

Sinds 2018 is ze door Victor Chevallier besmet met het oude radiovirus. Dit heeft zich nu blijkbaar gemuteerd naar een podcastvirus. Zelfs als arts heeft ze hier geen remedie tegen.
Gelukkig zijn er virussen waar je niet van af hoeft. Met veel plezier interviewt ze en presenteert ze samen met Victor Chevallier Adviezen voor je Kiezen. Alsof presenteren haar tweede natuur is.

MEDEWERKERS

VICTOR CHEVALLIER

INITIATIEFNEMER en HOST

BAGGIO

AUDIOBEWERKING EN VORMGEVING

MAARTEN ROBRECHT

MARKETING

HOSTS

REINIER VAN DEN BERG

HOST | KLIMAATPRAAT

CHARLES GROENHUIJSEN

HOST | THE GREENHOUSE EFFECT

VIOLA HOLT

GASTHOST | PARA-NORMAAL OF NIET?

THOMAS WOOLTHUIS

HOST | PARA-NORMAAL OF NIET?

MARTIJN ADELMUND

HOST | HET BOEKENHUIS

INGRID PéREZ

HOST | KORTSLUITING

REMCO RUTTEN

HOST | OVER CIRCULAIR

JOLANDA KWAKMAN

HOST | OVER CIRCULAIR

RAYMOND LORIÉ

HOST | C&R

CHRIS WOLTERS

HOST | C&R

VRIJWILLIGERS

JAIMEY KLAASSEN

REDACTIE EN TEKSTEN

MIRANDA VAN ERVEN

Redactie

ROBIN BAKKENES

Redactie

PAUL VAN KEMPEN

Redactie