Wat leert de geschiedenis over extreem weer?

Wat leert de geschiedenis over extreem weer?

AFLEVERING 9 

WAT LEERT DE GESCHIEDENIS OVER EXTREEM WEER?

Zeventig procent van de Nederlanders vindt de opwarming van de aarde een probleem. Daar hebben ze gelijk in want de bewoonbaarheid en de economie zijn sterk afhankelijk van een stabiel klimaat. Komt daar verandering in, zelfs maar een kleine, dan heeft dat grote gevolgen. Die worden veroorzaakt door trends, zoals dalende of stijgende temperaturen en aangescherpt door weergerelateerde rampen. Denk aan de overstromingen in Limburg, Wallonië en de Eifel.

Kunnen we de huidige klimaatverandering binnen de perken houden? Als wij de onderhandelaars in Glasgow mogen geloven wel.
Tegelijkertijd: moeten we ons toch niet voorbereiden?

Bijvoorbeeld met een verplichte volksverzekering voor klimaatschade? Het heel verre verleden laat zien wat er gebeurt als een broeikaseffect uit de hand loopt: een tropische Noordpool en onbewoonbare gebieden rond de Evenaar.

En als het niet uit de hand loopt? We dachten dat de Deltawerken bestand waren tegen stormvloeden die statistisch eens per tienduizend jaar voorkomen. Dat moeten we nu al drastisch bijstellen. En stel je voor dat je niet hier woont maar in het net zo natte Bangladesh? 

Besef ook dat tegenwoordig het grootste deel van de wereldbevolking in de buurt van kusten of rivieren woont, vaak in megasteden. Wat staat hen te wachten?
Catharina in New Orleans was slechts een voorproefje.

Deel deze podcast met je familie, vrienden en kennissen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email